Kamışlar

fishing_poleAmatör olta balıkçılığında, olta kamışları çeşitlerine kısaca göz atacağız. Teknoloji geliştikçe buna paralel olarak da kamışlar hafifleşiyor. Ağırlıklı olarak karbon malzemelerden üretilen olta kamışları hafif olduğundan, av esnasında kolları ve elleri fazla yormaz. Karbon malzemelerin kullanılmasından dolayı sağlamlaşan kamışlar ile de büyük balıklarla mücadele kolaylaşıyor.
Kamışların önemli yararları vardır, misinanın karışmasını önlemesidir. Oltamızı çok uzağa atabiliriz, oltanın istenilen hedefe atılması da yine kamış ile çok daha kolaydır. Balığın cinsine ve ebadına göre uygun kamışı seçerek balık avını kolay ve daha zevkli bir hale getirebiliriz.

Kamışları üç ana gruba ayırırsak
İçiçe geçen parçalardan oluşan teleskopik kamışlar,
İki üç bazıları dört parçadan oluşan parçalı kamışlar,
Üçüncü sırada ise bu iki kamışın özelliklerini taşıyan teleskopik ve geçmeli olan kamışlardır.

Bot Kamışları:

bot-1

Bot ve tekneden yapılan avlarda kullanılır. Parçalı ve teleskopik çeşitleri vardır. Ortak özellikleri fazla uzun olmamalarıdır.

Jig Kamışları:

jig-1

Jigging avcılığında oltanıza takılabilecek avınızın ne kadar büyük olabileceğini çogu zaman bilemezsiniz. Büyük bir av ile mücadeleye başladığınızda darbeleri sönümleyecek sizi yormayacak bir kamış gereklidir. Jiging kamışları sağlam bir yapıya sahiptir.

Parçalı Kamışlar:

parcali-2

Adı üzerinde birbirine eklenen parçalardan meydana gelmıstır. Kamışı oluşturan parçaların içi dolu oldugu için kırılmaya karşı dayanıklıdır.

Sipin Kamışlar:

spining-1

Bu kamışlar suni yemler ile yapılan avlarda kullanılır. Sahte yemler, kaşık, silikon balıklar vs gibi yapma yemler at çek yapılarak av yapılır. Kamışlar ava göre ve sahte yemin ağırlığına göre seçilir.

Teleskopik Kamışlar:

teleskopik-1

Parçalar birbirinin içine girdiği için tasıma boyutu kısadır. Genelde fiber malzemeden yada akarbon malzemelerden uretılırler. Değişik boylarda ve depişik güçlerde şmal edşlşrler. Yeni başlayanların tercih ettiği bir kamış türüdür.

 

Porselensiz Kamışlar:

porselensiz-1

Teleskopik kamışlardan farkı porselen halkaları ve makara yatağı yoktur. Kamışın uzunluğuna yakın boyda misina kamışın ucuna bağlanarak şamandıra ile kullanılır.

Çıkrık Kamışlar:

cikrik-1

Büyük ve güçlü balıkların avında kullanıldığı için ,dayanıklı malzemelerden imal edilmiştir. Genelde tekneden yapılan avlarda kullanılır.Dizayn olarak diğer kamışlardan farklıdır.

Surf Kamışlar:

surf-1

Kıyıdan yapılan avlarda kullanılırlar. Oltayı uzağa atmak istediğimizde bu kamışların buna etki edecek bir takım özellikleri vardır. Porselen halka sayısı diğer kamışlara nazaran daha azdır. Makine ile ilk halka arası uzundur. Amaç sürtünmeyi azaltmak, oltanın daha uzağa gitmesini sağlamaktır. Bu türdeki kamışların parça sayısı az, sap kısımları uzun ve atarları yüksek tutulmuştur.

Fly Kamışlar:

fly-2

Akarsularda kullanmak amacı ile dizayn edilmişlerdir. Bu kamışlarda genellikle yapay yemler kullanılır. Yem suyun biraz üzerinden geçecek şekilde kamış ile savrulur. Fly kamışlarda kullanılan misinalar özeldir ve iki tipdir. Bunlar yüzer ve batar tip misinalardır.

Kış Balıkçılığı Kamışı:

kis-1

Kış mevsiminde buz tutan sularda delik açarak avlanmak için dizayn edilmiş kısa, güçlü kamışlardır. Kuzey ülkelerinde sıkça kullanılan bir kamış çeşididir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir